34 milioane lei pentru schimbarea sistemului de semaforizare din Piteşti

Primăria Piteşti a lansat săptămâna trecută o nouă licitaţie cu miză de milioane de euro. De această dată, proiectul este unul complet nou pentru oraşul reşedinţă de judeţ şi are ca scop „Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești”. Pentru această investiţie, Uniunea Europeană ne dă o gălăgie de bani, peste 6 milioane de euro, cu care municipalitatea ar urma să pună capăt haosului din traficul şi parcările din oraş.

 


Licitaţia în valoare de 34,4 milioane lei (fără TVA) este împărţită în trei loturi, după cum urmează: 


# Lot I – 29.125.454,60 lei: furnizare de echipamente, cu montaj şi punere în funcţiune, dotări, active necorporale pentru implementarea unui sistem de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători, precum și lucrările aferente.
# Lot II – 5.204.579,81 lei: furnizare de echipamente, cu montaj şi punere în funcţiune, active necorporale pentru realizarea managementului parcarilor și implementarea de panouri informative la intrarea în municipiul Pitești, precum și lucrările aferente.
# Lot III  – 75.200,00 lei: furnizare de active necorporale pentru crearea unei baze de date GIS cu informații de trafic și călătorie, inclusiv training utilizatori și prezentarea stadiului rețelei prin mijloace media publice (Radio, TV, Internet, Aplicații). 


Valoarea totală a proiectului este de 42.864.747,92 lei, din care contribuția Uniunii Europene - 31.968.556,04 lei și contribuție națională - 4.889.308,55 lei. Mai exact, proiectul vizează optimizarea traficului și realizarea unei semaforizări conforme cu normele europene, prin schimbarea tuturor cablurilor electrice dintre semafoare şi mutarea acestora în pământ, înlocuirea tuturor semafoarelor existente cu semafoare noi şi plantarea altora noi acolo unde se impune, montarea de dispozitive acustice (pentru persoane cu dizabilități) și cu dispozitive push-button la fiecare intersecție cu trecere de pietoni, senzori care monitorizează numărul de maşini dintr-o intersecţie.

 

De asemenea, proiectul prevede realizarea unui sistem de monitorizare video a traficului, prin montarea a 1-2 camere în toate intersecţiile din Piteşti, dar şi alte subsisteme, precum:
# Subsistem de comunicații prin radio
# Subsistem centru de comandă și control
# Subsistem semnalizare rutieră
# Subsistem de prioritizare a vehiculelor de transport public în intersecții semaforizate:
# Subsistem detecție calitate aer și stare carosabil
# Subsistem analiză inteligentă trafic
# Subsistem cântărire în mişcare.

 


Conform contractului de finanţare semnat în toamna anului trecut, proiectul ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul lui februarie 2022, însă experienţa ne-a demonstrat că acest lucru este aproape imposibil, mai ales când la noi licitaţiile durează luni de zile, uneori peste un an dacă mai sunt şi contestaţii. Licitaţia de 34 milioane lei abia ce a fost lansată, iar ofertele se primesc până pe 26 aprilie 2021, firma câştigătoare urmând să fie desemnată în urma aplicării criteriului cel mai bun  raport calitate-preţ, unde garanţia echipamentelor furnizate reprezintă 30%, iar preţul ofertat 70%. 

 

Preluat: saptamanalul ancheta