300 LEI ȘPAGĂ! Asistenta doctorului DIACONU - la DNA după a cerut bani de operaţie unei...

300 LEI ȘPAGĂ! Asistenta doctorului DIACONU - la DNA după a cerut bani de operaţie unei bătrâne de la azil!
Filmările au fost făcute în cabinetului oftalmologului!


O operaţie de cataractă i-a adus Anticorupţia pe cap. La finele lunii iunie, o asistentă de la Spitalul Militar Piteşti a fost condamnată pentru o mită de 300 lei. Tribunalul Argeş a stabilit pentru inculpata Marinela Chiţu o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, iar timp de un an nu mai are voie să ocupe funcţia de asistent medical în sistemul public. Femeia şi-a recunoscut fapta, ceea ce i-a şi adus suspendarea pedepsei.

Povestea s-a întâmplat în urmă cu un an, mai exact pe 20 iunie 2016, atunci când preşedinta Asociaţiei „Fapte pentru semeni!” din  Piteşti, Marinela Florea, a făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Aceasta a sesizat autorităţile că este nevoită să dea bani personalului medical, pentru o operaţie de cataractă a unei bătrâne, fiind anunţată în acest sens de către o asistentă de la secţia de oftalmologie din cadrul unităţii sanitare. După cum se arată în rechizitoriu, Marinela Florea, la rândul său asistentă medicală, a fost prezentă la o discuţie în secţia de oftalmologie, între asistenta Mari şi bătrâna pe care o însoţea, care urma să fie operată de cataractă. Asistenta, care o chemase să îi dea bonul pentru cristalin şi tratamentul, i-a precizat că ea va fi prima mână la operaţie, că urmează să discute şi cu anestezistul, dr. Adrian Dinescu, pentru care ar trebui 200 lei, iar a doua zi o va rezolva şi cu medicul oftalmolog Emanoil Diaconu, ceea ce ar fi însemnat alte 300-400 lei.

 Filmări cu şpaga din cabinetul medicului Diaconu

Discuţiile telefonice şi întâlnirile dintre denunţătoare şi asistentă, şi chiar cele din cabinetul de oftalmologie al Spitalului Judeţean, au fost înregistrate şi supravegheate audio-video. Astfel, în rechizitoriu sunt prinse discuţiile pe care Marinela Florea le-a avut cu Marinela Chiţu a doua zi după operaţie, pe data de 21 iunie 2016. Cu unele bâlbâieli şi fragmente inteligibile, se reţine din conversaţie pasajul în care denunţătoarea o întreabă pe asistentă cât să îi dea pentru ea şi celelalte două colege. Aceasta îi răspunde: „Cât ziceţi dumneavoastră... Noi nu vă cerem, nu avem preţ aici”. Iar pe imagini se vede când i se înmânează bancnotele. În aceeaşi discuţie înregistrată se mai poate auzi şi referirea la domnul doctor: „Îi daţi aicea... în plic”. De asemenea, într-o convorbire telefonică, denunţătoarea o tot întreabă pe asistentă cât să dea ca să fie toată lumea mulţumită, pentru că o să mai vină cu un bătrân la operaţie, asociaţia sa având un azil în Piteşti. În plus, o întreabă şi cât ar trebui să îi dea medicului, pentru că nu i-a dat nimic în ziua operaţiei. Asistenta adaugă că a fost o intervenţie dificilă.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au consemnat că, deşi nu a cerut direct bani, „prin precizarea sunt prima mână, se pretinde un folos care nu i se cuvenea în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Lipsa precizării sumei nu echivalează cu o atitudine pur pasivă, de nepretindere.”
În cadrul audierilor care au avut loc în noiembrie 2016, Marinela Chiţu a recunoscut parţial vinovăţia, aceasta admiţând că a luat cei 300 lei. Deşi a fost confruntată cu înregistrările audio, în care se menţiona că mai sunt două colege, înţelegându-se că şi acestea trebuiau recompensate, aceasta a declarat că nu îşi aminteşte cu cine a fost pe tură.

Recomandare de bonitate de la deputatul PSD Nicolae Georgescu

Marinela Chiţu lucrează din 1998 la Spitalul Militar „Dr. Jianu” din Piteşti. A lucrat în mai multe cabinete din cadrul unităţii, iar la momentul incidentului era angajată a secţiei de Chirurgie generală, compartimentul Oftalmologie. La dosarul cauzei sunt prinse unele recomandări de la colegi şi superiori, care să ateste faptul că Marinela Chiţu este o profesionistă, fără abateri disciplinare şi care nu a mai avut probleme cu legea. Pe lângă acestea, este şi o recomandare semnată de actualul deputat PSD Nicolae Georgescu, fost director al Şcolii „Tudor Vladimirescu”, unde a învăţat fiul asistentei Chiţu. Parlamentarul declară că o cunoaşte pe respectiva doamnă prin intermediul fiului acesteia, care a participat la concursuri şi olimpiade, aducând prestigiu şcolii, ceea ce denotă că mama s-a ocupat de educaţia copilului.

Medicii Diaconu şi Dinescu au scăpat de acuzaţii

În denunţul semnat de Marinela Florea, aceasta menţionează că pe 16 iunie 2016, cu 6 zile înainte de discuţia cu asistenta Chiţu a avut o conversaţie şi cu doctorul Emanoil Diaconu. Conform rechizitoriului, acesta i-ar fi spus că va vorbi şi cu anestezistul Adrian Dinescu şi că „ar fi drăguţ să îi dea 200 lei” acestuia.  Cu toate acestea, procurorii au consemnat că fapta nu există şi au decis „clasarea cauzei privind infracţiunea de luare de mită de către cei doi medici, Diaconu Emanoil şi Dinescu Adrian, deoarece nu se poate stabili, dincolo de orice dubiu rezonabil, fapta pretinderii sumelor de bani la data de 20.06.2016”, se arată în rechizitoriu.

Citiți și...CE RUȘINE! Șefă la LEONI – acuzată că a tras țepe la saloanele de coafură!