30 de persoane în izolare la Berevoeşti. Primarul a verificat şi se respectă restricţiile

30 de persoane în izolare le Berevoeşti. Primarul a verificat şi se respectă restricţiile

Valul de români reîntorşi în ţară, după ce statele europene au impus o serie de restricţii a readus acasă şi numeroşi argeşeni. O parte dintre aceştia sunt romi, care acum sunt nevoiţi să stea în autoizolare, iar cei din această etnie dau cel mai mult de furcă autorităţilor. 


La Berevoeşti, una dintre comunele cunoscute pentru cătunul Gămăceşti, au fost ceva sesizări, însă nu s-au adeverit, romii respectînd restricţiile, după cum ne-a declarat primarul Florin Proca. Acesta ne-a vorbit şi despre provocările pe care le întâmpină comunitatea şi administraţia locală în această situaţie. 


Câte persoane aveţi în autoizolare, reîntoarse din zonele galbene?
- Sunt 30 de persoane în total, care se află în izolare la domiciliu. Nu ne-a venit nimeni din zona roşie. Ei sunt din Germania, Austria, Belgia, Spania. Am constituit o Comisie Locală la nivelul Primăriei, pentru a verifica dacă se respectă condiţiile şi sprijinul Poliţiei. Deocamdată, nu s-au dat amenzi, deoarece oamenii s-au conformat. La Gămăceşti, au fost nişte reclamaţii pe această temă, însă când am făcut verificările, erau în propriile curţi, nu ieşiseră. 


Cu aprovizionarea cum se descurcă?
- Unii au cele necesare, alţii nu. În acest sens fac apel la solidaritate şi cer oamenilor să îşi ajute semenii. Au fost unele persoane care nu aveau mâncare şi le-am luat eu, personal, câteva meniuri, pentru că nu am încheiat contract cu o firmă de catering. 


La nivelul instituţiei ce măsuri de prevenţie aţi aplicat?
- Patru persoane lucrează de acasă. Pentru public am limitat accesul la modul la care intră câte o persoană pe rând. Aceasta, mai întâi, completează o declaraţie pe propria răspundere în care ne spune dacă a călătorit în străinătate în ultimele două săptămâni, dacă a intrat în contact cu vreo persoană infectată şi dacă prezintă ea simptome de răceală. Apoi, pentru a restrânge circulaţia în birouri, este chemat un angajat din compartimentul solicitat şi discută pe hol, păstrând, bineînţeles, distanţa. Angajaţii noştri au măşti de protecţie, mănuşi şi soluţii dezinfectante, toate achiziţionate de către instituţie.


Alte localităţi cu comunităţi de romi au solicitat sprijinul Jandarmeriei. Aţi făcut şi dumneavoastră acest apel?
- Da, însă mi s-a răspuns că localitatea mea nu este prinsă. Berevoeştiul este în circumscripţia Secţiei 14, însă aceştia au un singur echipaj care verifică 6 comune! Cum ar putea aceştia să urmărească şi respectarea condiţiilor de izolare în cele 6 localităţi şi să răspundă şi la solicitările venite prin 112?! Probabil nu au suficienţi oameni, dar situaţia este critică.


Nu aveţi Poliţie Locală care să vă ajute?
- Nu avem Poliţie Locală. Consider că acum ar fi fost un lucru benefic, un mare ajutor pentru noi. Credeţi-mă că simt o reticenţă din partea angajaţilor care trebuie să meargă să verifice persoane aflate în izolare, deoarece se tem, au şi ei familii acasă, pe care vor să le ţină sănătoase. Ca să nu mai zic că nu au un echipament adecvat. O mască şi nişte mănuşi, pe care le asigurăm noi, nu îi protejează. Fac un apel la DSP Argeş sau la Prefectură să ne ajute cu două – trei combinezoane. Le-am cumpăra noi, Primăria, cum am luat şi măştile şi dezinfectanţii, dar nu avem de unde. Combinezoanele ne-ar fi necesare pentru cei care merg în teren. 

Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii dvs?
- Să conştientizeze pericolul iminent şi să înţeleagă că trebuie să stea acasă. Doar în caz de necesitate, de forţă majoră să iasă din gospodărie. Să înţeleagă dificultatea acestor vremuri. Acum este doar începutul epidemiei, în următoarele zile vor fi mii de cazuri!