225 milioane lei vechi - cel mai scump pacient la Spitalul COVID din Mioveni

„Cu toate că am investit și am rezolvat o problemă a județului Argeș, cu toate că a trebuit să sacrific proiecte pentru comunitate, tot eu sunt pus la colț, ba, mai mult, mi se face și dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor!” - susține primarul Mioveniului,

Ion Georgescu. Potrivit acestuia, din bugetul orașului său, aproximativ 2 milioane de euro s-au evaporat în nici jumătate de an pentru spitalul COVID care i s-a pus în brațe. Georgescu le impută prefectului Emanuel Soare și președintelui CJ Argeș, Dan Manu, că nu s-au mai interesat de soarta și necesitățile personalului medical de la Mioveni, parte din el detașat de la Pitești.
 

„Cred că, dintr-o eroare, prefectul a crezut că acest spital este al Consiliului Județean”

Domnule primar, felicitări pentru hotel, dar unde este spitalul? Ați fost acuzat în spațiul public că ați vrut una și v-a ieșit alta, apropo de greutățile cu care vă confruntați în prezent...

- Eu zic că este foarte rușinos să reprezinți partidul aflat la guvernare și să nu ai habar cum au stat lucrurile. De aceea o să fac câteva clarificări, însă pentru opinia publică, nu pentru doamna cu pricina pentru că, fiind consilier local, este descalificant să nu aibă nici măcar informații elementare.

Pe 5 septembrie 2019, am făcut predarea-primirea construcției către Primăria Mioveni.

A urmat, apoi, recepția, un demers foarte laborios care a durat două luni, cu tot cu teste de reglare a aerului, a presiunii, a aparaturii medicale, a generatoarelor.

La 1 decembrie, ne-am mutat din spitalul vechi, în spitalul nou și am adus acasă secțiile de Neonatologie și Maternitate de la Călinești, pregătindu-ne ca din luna ianuarie încolo, în anul 2020, să ocupăm toată organigrama, tot statul de funcții, cu personal medical și auxiliar.

Ne-am propus atunci ca la 1 decembrie 2020 întreaga activitate a spitalului să fie la maximum și să intrăm în 2021 în forță, cu toate compartimentele din spital.Am trecut de la 140 de paturi, câte avea spitalul „Sfântul Spiridon”, la 250 de paturi.

Ne-am mutat în spitalul nou cu 170 de angajați. La ora actuală sunt 250, pentru că am apucat prima etapă de angajări. După care... a venit pandemia. Procedurile de angajare în curs au fost stopate. Sunt stopate chiar și acum, în starea de alertă, deși am semnalat autorităților că nu este normal. Cu ce suntem eu și Consiliul Local de vină pentru că nu am putut să ne continuăm planurile? Unitatea este una mare, complexă, va face performanță în Argeș. Întrebați-l pe ministrul Tătaru care a venit să verifice situația spitalului!

A zis așa: „Primare, nu există asemenea spital în România! Te felicit pentru ce ai făcut!”. A spus-o de față cu toți medicii.

V-a mai felicitat cineva între timp?

-  Nu vreau sa fiu felicitat! Nici măcar nu ne-a mai întrebat de sănătate. De când ne-am pomenit făcuți spital COVID, fără a fi consultați măcar, nimeni nu ne-a mai întrebat nimic.

Am beneficiat de linșaj mediatic și înainte, și după. Înainte... că bag Covid-ul în oraș, iar după... că de ce nu vreau să-l bag, că de ce am spital nou, că, ce, e hotel?! Mi-amintesc și un moment amuzant și ridicol în același timp: înainte ca prefectul să dispună că Mioveniul va avea spital COVID, toți liberalii postau pe Facebook: „Georgescu aduce COVID-ul în oraș! Georgescu distruge spitalul cel nou!”.

După dispoziția prefectului, și-au șters toți comentariile, de urgență! Dincolo de tot ce a fost, din punctul meu de vedere, ce au făcut președintele Comisiei pentru Situații de Urgență, prefectul de Argeș, Emanuel Soare, și președintele CJ Argeș, dr. Dan-Constantin Manu, cu Hotărârea 12/25.03.2020 a CJSU Argeș este ilegal și imoral.

Nu poți, într-o hotărâre luată într-un Comitet de Situații de Urgență să nu ai un raport de specialitate. Singurii care pot decide soarta unui spital în Argeș nu este nici primarul, nici președintele CJ, nici prefectul, ci DSP. Cei de acolo au urmărit proiectul, l-au autorizat, l-au licențiat și autorizat.

Dacă ar fi avut acest raport de specialitate ar fi știut că nu se putea face în spitalul nou o secție COVID.

Comitetul acesta are 30 și ceva de persoane. Nu știu câți sunt medici! Chiar să nu te întrebe nimeni de vorbă? Nu pe mine, deși investiția, prin lege, este a Consiliului Local, dar măcar medicii de specialitate?! Cred că, dintr-o eroare, prefectul a crezut că acest spital este al Consiliului Județean. Altfel, nu-mi explic! E un cadru didactic, un profesor universitar, gafa e una impardonabilă. Noroc că cei de la minister s-au convins de realitatea din teren. Cred că și cei de aici, de pe plan local, erau convinși, dar probabil din răutate au zis că fac cuiva în necaz. Angajații spitalului chiar au vrut să plece. Eu l-am rugat pe prefect să vină să vorbească cu oamenii. Oricum, a fost ultima oară...
 

„Cum Dumnezeu sunt eroi, când nici nu-i întrebi de sănătate?”

Cum așa?

- De atunci, și nu m-am așteptat la asta, niciunul dintre mai-marii județului Argeș nu a mai venit la acești oameni, la medici.

Toată lumea le spune eroi. Cum Dumnezeu sunt eroi, când nici nu-i întrebi de sănătate?

Din 3 aprilie și până azi nici măcar un telefon nu au dat, nici prefectul, nici președintele CJ Argeș!

Domnul prefect nu s-ar fi dus nici la Câmpulung dacă nu ar fi avut un director interimar de numit. Poate că e prea ocupat cu examenele auto. De multe ori, medicii de aici mă întreabă dacă a întrebat cineva, ceva de ei. Mi-e și jenă să le spun că nu. Sunt persoane care de trei luni nu au mai ajuns acasă.

Știți în ce condiții se lucrează? La laboratorul COVID, singurul din Argeș autorizat în programul național, am ajuns să facem și 300 de teste pe zi cu o echipă de șase oameni. Fetele din laborator lucrează până la 16 ore pe zi, și sâmbăta, și duminica, când a fost nevoie.

Numai ca să te duci la toaletă durează un sfert de oră să te dezbraci! La secția ATI se stă în costume cauciucate, înfofoliți, vai mama lor! Să stai patru ore nemișcat lângă aparate și oameni nu e simplu. Nu e ușor să salvezi un om, dar să te protejezi și pe tine!
 

Am văzut că s-au mai întâlnit aceste Comitete pentru Situații de Urgență. Domnule, dar pe nimeni să nu intereseze soarta spitalului de la Mioveni, a oamenilor care lucrează aici?

Vorbim de stare de urgență, apoi de stare de alertă, apoi de creșterea cazurilor și noi nu facem decât să dăm din pix?! Oamenii ăștia nici măcar empatia nu o pot mima. Și dacă se duceau să bea o cafea cu medicii în parcarea hotelului, și tot era o dovadă a faptului că le pasă. Sau s-o fi făcut-o și electoral, de imagine! Pentru oameni ar fi contat mult. Ce să faci când nici ai tăi nu sunt cu tine?!
 
„Vine prefectul brancardier, președintele medic, mă bag și eu să împing căruciorul...”

Când și de ce s-a rupt lanțul de iubire cu domnul Manu?...
 

- Probabil există și invidie... Nu e ușor să ridici un spital în trei ani! Mă gândesc că pe chestia asta, chiar nu știu... Eu credeam că cei din Argeș, și din partea administrativă, și din cea politică, și din stânga, și din dreapta, se vor bucura. Politicul și administrativul cică ar fi în folosul cetățeanului...
 

Dacă îmi amintesc bine, domnul Manu m-a mai sunat înainte de 15 mai să mă întrebe cum o să mă descurc cu personalul detașat, că vrea să revină la Pitești. Ce să fac? - i-am răspuns. Vine prefectul brancardier, președintele medic, mă bag și eu să împing căruciorul... M-au făcut spital COVID și acum... ce?! Noroc că am vorbit cu doamna dr. Constantin și cu dr. Ciocănea.

I-am convins de importanța prezenței lor și până la urmă s-a rezolvat, dar prin voința oamenilor. Cei de la Infecțioase, care aveau copii mai mici, s-au mai rotit, dar cred că cea mai mare contribuție o au șefii de secții și managerul Trăilă, care a stat aproape de ei să nu le lipsească nimic. Nu-mi poate nimeni reproșa că le-a lipsit un fir de ață.

Înseamnă că v-au asigurat autoritățile centrale și județene fondurile necesare să nu le lipsească nimic...
 

- Glumiți! La data la care vorbim, în afară de salariile pe care le-a dat ministerul prin CAS, așa cum este legal, în afară de 20-30% din cheltuielile cu materialele consumabile - mănuși, măști, combinezoane - , restul, aproape 2 milioane de euro, le-am dat din bugetul orașului Mioveni!

Pentru materiale, noroc cu China, noroc cu oamenii de bine, cu asociațiile care ne-au sărit în ajutor, cu cunoștințele, prietenii și simplii cetățeni care au vrut să facă un gest umanitar și cărora le mulțumesc. 73 de persoane – personal medical - au fost cazate la Mioveni. Le-am asigurat masă, transport...

Costurile sunt undeva la 3,7 miliarde de lei pe lună, din care DSP mi-a decontat doar 1 miliard, în perioada stării de urgență. Restul... nu mi-a mai dat nimeni, nimic.

Pe perioada de alertă e ordin venit că nu decontează cazarea și masa. La data de 8 iunie, virasem deja 21,5 miliarde, bani de la bugetul orașului. La aceștia am mai pus 5 miliarde, că nu mai aveam medicamente. În total, aproximativ 27 de miliarde i-am virat de la Mioveni. Înapoi am primit doar 1 miliard, dincolo de salarii pe care nu le plătesc eu. Și cu toate că am investit și am rezolvat o problemă a județului Argeș, cu toate că a trebuit să sacrific proiecte pentru comunitate, tot eu sunt pus la colț!

Mă bucur totuși că din cele 215 persoane internate la noi, 136 au plecat sănătoase. Din nefericire, 15 au murit.
 

„Voi vorbi cu cei din Consiliul Local dacă vom mai susține de la 1 iulie spitalul COVID de la Mioveni"

Care a fost cea mai scumpă medicație la secția COVID?
 

- Din ce am înțeles, la pacienta care a stat aproape 38 de zile, costul a ajuns la 22.500 de lei (n.red. - 225 milioane lei vechi).

Cel puțin 30 de zile a stat numai la terapie intensivă. I s-a făcut tot ce a fost omenește  posibil.

Avea 87 de ani... Sunt foarte scumpe medicamentele de COVID! Nu contează că vorbim de bani de la primărie sau guvern, tot bani publici sunt! În prezent, functionăm în secția COVID aproape la capacitate, pentru că a crescut foarte mult numărul persoanelor pozitive cu acest virus.

S-a vorbit la televizor de 3 luni despre plafonarea prețurilor la medicamente.

Măcar pentru spitalele de Covid să le fi plafonat!

Un medicament pe care în martie l-am luat cu 10 lei, acum îl iau cu 50 lei și să știți că toate medicamentele  care se dau ca tratament pentru acest virus nu sunt deloc ieftine...
Am fost acuzat în spațiul public că mă implic prea mult. Așa este. Eu rezolv acum niște probleme ale partidului de guvernământ. Dacă venea pandemia și era PSD la guvernare, țipa presa că PSD a adus COVID-ul.

Ce veți face dacă nu vi se vor mai deconta din sumele investite? În ritmul ăsta, ajungeți la faliment...
 

-  Voi vorbi cu cei din Consiliul Local dacă vom mai susține de la 1 iulie spitalul COVID de la Mioveni. Argeșenii nu sunt toți ai mei, sunt ai județului Argeș. Cred că sunt niște foruri, niște instituții, niște bani pentru județul Argeș care nu ajung la noi. Din 200 și ceva de pacienți, doar 7 au fost din Mioveni. Plătesc cotă parte pentru ei!

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta