1995 - Apare cel mai îndrăgit parc de distracții

Disneyland este primul parc de distracții Disney aflat la Anaheim, California, deținut și operat de Walt Disney Parks and Resorts , divizie a The Walt Disney Company. Inițial, și încă de multe ori cotidian, Disneyland a fost dedicat cu un preview de presă televizată la17.07.1955, și a deschis pentru publicul larg, pe 18.07.1955. Disneyland deține distincția de a fi singurul parc cu tematică care a fost proiectat și construit sub supravegherea directă a lui Walt Disney. În 1998, parcul tematic a fost redenumit Disneyland Park pentru a se distinge de cel mai mare complex , Disneyland Resort.

17.07.1955 16:43: "Pentru toți cei care vin în acest loc fericit: Bine ai venit! Disneyland este țara ta. Aici vârstă reînvie amintiri plăcute din trecut ... și aici tineri pot savura provocarea și promisiunea de viitor. Disneyland este dedicat idealurilor, viselor, și faptelor concrete care au creat America ... cu speranța că aceasta va fi o sursă de bucurie și de inspirație pentru toată lumea. " -Walter E. Disney

Disneyland Park a fost deschis pentru public pe 18.7.1955 cu numai 20 de atracții. Cu toate acestea, o conferință de presă internațională specială a avut loc duminică, 17/07/1955, care a fost deschisă doar pentru invitați și mass-media. Evenimente speciale de duminică, inclusiv dăruirea, au fost televizate la nivel național. ABC a difuzat evenimentul live pe rețeaua sa.

Evenimentul nu a mers bine. Parcul a fost supraaglomerat datorită afacerii cu bilete false. Doar 11.000 de persoane au fost de așteptat să apară, dar o eșalonarea de 28,154 a fost eventuala populației. Vedetele de cinema și alte figuri celebre programate să vină la fiecare două ore au apărut toți odată. Toate drumurile principale din apropiere erau goale. Temperatura a fost una neobișnuit de mare : 101 °F (38 °C), și o grevă instalatori a lăsat parcul fără fântâni de băut apă . Lui Disney i s-a oferit o alegere de a avea multe fântâni sau rularea toaletelor și el a acceptat.

Aceasta, cu toate acestea, a generat publicitate negativă de când Pepsi a sponsorizat deschiderea parcului; clienții au fost dezamăgiți când au crezut că fântânile nu merg dar a fost un mod cinic de a vinde sifon. Asfaltul a fost turnat recent doar că dimineața a fost atât de moale încât pantofii pentru femei cu toc înalt s-au scufundat în ea.

Disneyland a fost cel mai căutat parc de distracții din lume, având aproape 600 de milioane de vizitatori din 18.07.1955. În 2009, 15.9 milioane de persoane au vizitat parcul făcându-l al doilea cel mai vizitat din lume în anul calendaristic respectiv.

Parcul este împărțit în tărâmuri, ca cele patru puncte cardinale ale busolei . La intrarea într-un tărâm, un oaspete este complet scufundat în mediul înconjurător și este în imposibilitatea de a vedea sau auzi orice alt sunet . În zona publică s-au ocupat aproximativ 85 de acri (0.133 mp MI; 0.344 km2). Când s-a deschis parcul inițial, acesta avea cinci domenii tematice:

  • Main Street, USA, începutul secolului 20-lea al orașului Midwest bazat pe copilaria lui Walt Disney.
  • Adventureland, reprezentând jungla cu tematicǎ de aventuri.
  • Fantasyland, aducând fantezia într-o realitate.
  • Tomorrowland, căutați în viitor.

De la deschiderea inițială , au mai fost adăugate și alte tărâmuri:

  • În 1957, Holidayland, de 9 acri (0.014 mp MI; 0.036 km2), zona de recreere, inclusiv un circ , care a fost închis la sfârșitul anului 1961.
  • În 1966, New Orleans Square, pe baza orașului New Orleans din secolul al XIX-lea.
  • În 1972, "Bear Country", tematica pădurilor de munte din Sud. Mai târziu a fost redenumit Critter Country .
  • În 1993, Toontown Mickey's, cu tematica în jurul Toontown care a fost văzut în filmul Who Framed Roger Rabbit.