180 de salariați de la Spitalul Costești - somați să returneze banii primiți în 2018

Situație mai puțin plăcută pentru salariații de la Spitalul Costești, care ar urma să înapoieze statului o parte din banii primiți anul trecut. Toată tărășenia a pornit de la un control al Curții de Conturi, care a stabilit că la nivelul unităţii medicale în 2018 s-au calculat greșit obligaţiile fiscale aferente veniturilor din indemnizaţiile de hrană.

Confuzia a pornit de la faptul că, înainte, când se acordau tichete, acestea erau supuse doar impozitării de 10%, iar după ce bonurile de masă au fost înlocuite cu indemnizaţia de hrană, contabilii Spitalului Costeşti au continuat să aplice aceeaşi modalitate de impozitare. Inspectorii de conturi însă susţin că indemnizaţia de hrană trebuia supusă nu numai impozitării de 10%, ci şi achitării contribuţiilor sociale şi de sănătate aferente, rezultând reţineri de 41,4%. Ei bine, această diferenţă li se cere să o  dea înapoi salariaţii Spitalului Costeşti.


Reprezentanţii Sindicatului Sanitas, care reprezintă 130 de membri salariaţi ai Spitalului Costeşti, au criticat dur conducerea unităţii medicale, pe care o acuză că nu a luptat pentru oameni şi, deşi avea la dispoziție 15 zile să conteste raportul Curții de Conturi, nu a făcut-o. Doina Fănică, preşedinte Sanitas Argeş, a arătat că în țară au mai existat astfel de cazuri interpretate eronat, dar care au avut câștig de cauză în instanță, după ce managerii unităţilor medicale au contestat rapoartele Curţii de Conturi. În schimb, la Costeşti, pentru că banii nu pot fi reținuți fără o decizie a instanței, acum există o acțiune deschisă împotriva salariaților pentru recuperarea banilor din 2018, la care se adaugă și penalitățile. 

 

 


Sursa: Săptămânalul Ancheta