1,4 milioane lei - nota de plata a carantinaţilor la Piteşti

Deşi au trecut două luni de când primii argeşeni au fost plasaţi în carantină, abia săptămâna aceasta hotelierii care i-au cazat îşi vor primi prima tranşă de bani. Sumele sunt decontate de către Ministerul Sănătăţii, prin primării. Ministerul Sănătăţii a stabilit, la începutul pandemiei, un cost de 300 lei pe zi de carantinat, 230 lei pentru cazare şi 70 lei pentru hrană, apă şi produse de igienă personală. La nivelul judeţului Argeş au fost plasate în carantină instituţionalizată  1470 de persoane în 12 unităţi de cazare, majoritatea din Piteşti. 

Pe data de 11 martie, au fost cazaţi primii carantinaţi la Piteşti. 24 de persoane venite din Italia au fost direcţionate la hotelul Primăriei Piteşti, situat pe b-dul Eroilor, din curtea Inspectoratului Şcolar şi a Poliţiei Locale, unde au stat timp de 14 zile. Ulterior, când numărul celor veniţi de peste graniţă care necesitau carantinare a crescut, au fost direcţionaţi şi către alte locaţii, ajungându-se la 12 unităţi de cazare, 7 în Piteşti şi 5 în localităţile din împrejurimi, respectiv Mărăcineni, Ştefăneşti, Budeasa şi Câmpulung. 
Primăria Piteşti a pus la dispoziţie în mod gratuit hotelul Primăriei Piteşti, însă operatorii privaţi nu şi-au permis acest lux, mai ales că a fost singura sursă de venit, în condiţiile în care unităţile de cazare au fost închise în starea de urgenţă. Din păcate, încă sunt cu dinţii la gard, deoarece nu şi-au primit banii pentru serviciile oferite. La nivelul celor 7 unităţi hoteliere din Piteşti, care şi-au pus camerele la dispoziţie, au fost facturate servicii de cazare în valoare de 1.062.370 lei, aferente doar lunilor martie şi aprilie, pentru 339 de persoane. Pentru luna mai nu s-au emis încă facturile, însă numărul carantinaţilor din această lună este foarte mic. Pentru mâncarea adusă prin serviciile de catering, atât la unităţile private, cât şi la hotelul Primăriei, s-au facturat, în total, alte 311.610 lei. Această sumă a acoperit câte 3 mese pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină. 


La hotelul Primăriei au fost cazate, în mod gratuit, 138 de persoane în 80 de camere, pe perioada lunii martie, iar în aprilie 101 persoane în 60 de camere. Serviciile de catering pentru acestea au fost în valoare de circa 150.392 lei.
Pentru toate aceste servicii, singura plată efectuată până acum a fost de circa 173.000 lei, de către DSP Argeş, reprezentând cheltuielile cu hrana, curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală şi dezinfecţie. 


După cum ne-au declarat reprezentanţii Primăriei Piteşti, abia săptămâna trecută s-a primit o primă tranşă de bani de la Ministerul Sănătăţii, ce va permite achitarea unei părţi din facturi, în cursul acestei săptămâni. 

 


 Carantinaţii contra cost au fugit fără să plătească


După 15 mai, s-a renunţat la carantina instituţionalizată, fiind disponibilă doar contra cost pentru cei care nu aveau unde să se autoizoleze. În schimb, în aceste luni, au existat şi cazuri de persoane băgate în carantină forţat, pentru că nu au respectat izolarea la domiciliu. Deşi prin ordonanţe s-a stabilit că aceştia trebuie să-şi achite costurile de 300 lei pe zi, mulţi nu au catadicsit să şi plătească. Din păcate, nici nu e prevăzut prin lege cum să se recupereze sumele datorate de către aceştia. 
 

 

Preluat Saptamanalul Ancheta