14 iunie- Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Lansarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a avut loc în data de 14 iunie 2004 şi marchează naşterea austriacului Karl Landsteiner – laureat al premiului Nobel pentru descoperirea grupelor de sânge şi a Rh-ului, descoperiri care au făcut posibilă transfuzia de sânge fără risc.

In lunile de vara - pe fondul concediilor şi al muncilor agricole - sistemul medical se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori faţă de media obisnuită. Din nefericire, tocmai în această perioadă, exista o nevoie mai mare din cauza numeroaselor accidente sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între nevoie şi cantităţile disponibile.
În UE se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge - un gest de o remarcabilă solidaritate pe care cetățenii europeni îl fac față de semenii lor care au nevoie de transfuzii.

În România, doar 1,7% din populatia adultă donează sânge, faţă de 66% în Austria sau 52% în Franţa. De aceea, la noi în țară există o nevoie permanentă atât de sânge, cât și de donatori fideli.


Citeşte aici de ce este benefic pentru sănătatea ta să donezi sânge!
 
⇒ Alte semnificaţii ale zilei de 14 iunie:

1789 – Este prima dată produs wiskey distilat, din porumb şi este denumit Bourbon, pentru că producătorul lui locuia în Bourbon County, Kentucky
1818 - S-a născut poetul Vasile Alecsandri (m.22.08.1890).
1940 – Parisul cade sub ocupaţie Germană, în cel de al doilea război mondial, iar aliaţii forţează  retragerea.
1848 - Guvernul revolutionar de la Bucureşti decreteaza înfiintţarea steagului national în culorile roşu, galben şi albastru, cu deviza ''Dreptate Fraţie''. Are loc unirea guvernelor constituite la Islaz şi Bucureşti şi formarea Guvernului provizoriu al Revoluţiei de la 1848.
1880 - Guvernul Statelor Unite ale Americii a recunoscut independenţa de stat a României.
1900 - Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite.
1969 - S-a născut Steffi Graf, jucatoare germană de tenis.
1990 - Urmare a evenimentelor din 13 iunie, circa 10.000 de mineri din Valea Jiului au descins în Bucureşti pentru a restabili "ordinea". Au fost atacate sediile partidelor din opoziţie, lideri ai acestora, studenţi.  În evenimentele sângeroase care s-au întins până pe 15 iunie, au fost devastate Universitatea Bucuresti, precum si sediile unor partide (PNL, PNTCD), redactii de ziare si locuinte ale unor oameni politici (Ion Ratiu).
2002 - Reprezentantii partidelor politice parlamentare si ai Bancii Nationale a Romaniei au cazut de acord asupra necesitatii denominarii monedei nationale

⇒ Sărbători în 14 iunie
SUA: Ziua drapelului național
Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud: Ziua Eliberării (seit 1982)
Ziua Internațională a Donatorilor de Sânge (WHO), din anul 2005
Calendar ortodox:  Sf. Ierarh Metodie al Constantinopolului