1,35 milioane de măşti - retrase de OPC de pe rafturile magazinelor din Argeş în ultima lună!

# 23 de firme verificate, amenzi de 50.000 de lei şi marfă de 670.000 de lei scoasă de la vânzare - bilanţul controalelor efectuate de Protecţia Consumatorului în judeţul nostru.
# Raportul ANPC care conţine numele a sute de firme prinse cu nereguli a ajuns la Parchetul General. Printre societăţile menţionate în raport se numără şi două companii farmaceutice din Piteşti.

 

În lipsa unui medicament-minune sau - cel puţin până acum - a unui vaccin eficient, singurul scut de apărare al oamenilor în faţa ameninţării COVID-19 a rămas masca de protecţie. Această bucăţică de pânză sau de plastic este pentru cei mai mulţi dintre noi unica speranţă de a „fenta” acest virus parşiv, însă pentru unii nu este altceva decât o oportunitate de a face bani, chiar şi cu riscul de a le pune milioanelor de români viaţa în pericol. Aşa se face că în ultimul an zeci de milioane de măşti neconforme au invadat piaţa românească şi, astfel, nu ne mai miră că, de la o zi la alta, numărul bolnavilor creşte ameţitor, printre ei numărându-se şi oameni care au purtat masca în credinţă. 

 

Specialiştii din întreaga lume, oameni care au studiat o viaţă întreagă virusuri, bacterii, medicamente, în şcoli şi facultăţi, nu pe Facebook, recomandă purtarea măştilor, însă, totodată, atrag atenţia că nu orice bucată de cârpă atârnată pe nas îţi asigură protecţia. Astfel, pentru ca măştile să aibă o eficienţă cât mai mare, iar riscul de infectare să fie redus la minim, acestea trebuie să corespundă unor standarde medicale - de exemplu, cunoscutele măşti albastre pe care le vedem la majoritatea persoanelor, trebuie să aibă, printre altele, trei straturi din materiale recomandate pentru acest tip de produs şi un fir metalic ce asigură mularea măştii pe nas. Pentru un cetăţean obişnuit însă este foarte greu să ne dăm seama de calitatea unei măști, aşa că tot ce putem face este să cumpărăm doar de la comercianţi autorizaţi. Ce te faci însă când taman comercianţii aceştia autorizaţi pun la vânzare produse numai bune de aruncat la coş sau despre care habar nu au dacă sunt sau nu bune de ceva, fiind incapabili să citească etichetele pe care scrie doar în.... chineză?!


În condiţiile în care unii comercianţi pun profitul mai presus de sănătatea clienţilor, aici intervin autorităţile de control. În cazul de faţă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, care în ultimele săptămâni a efectuat ample acţiuni în hipermarketuri, farmacii şi chiar la firmele care vând măşti online. Rezultatul verificărilor este halucinant: la nivel naţional, din 35 de milioane de măşti verificate, 33 de milioane nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, majoritatea fiind retrase de la comercializare.

 

 Amenzi de 50.000 de lei după controalele în magazinele din Argeş


În Argeş, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au verificat, în perioada 23 octombrie - 23 noiembrie, 17 operatori economici, la alţi 6 controalele nefiind definitivate - după cum ne-a declarat la sfârşitul săptămânii trecute şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Violeta Nedelcu. Ce au găsit inspectorii în doar o lună de controale? Ei, bine, peste 1,3 milioane de măşti cu probleme - şi când spunem cu probleme ne referim atât la faptul că unele nu corespundeau standardelor, cât şi la lipsa unor documente sau nereguli în ceea ce priveşte etichetarea. 


„În urma controalelor efectuate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş în ultima lună, au fost aplicate 7 sancţiuni în valoare de 50.000 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 1.355.361 de măşti în valoare totală de aproximativ 670.000 lei şi o cantitate de 1.289 de bucăţi în valoare de 1.406 lei a fost oprită definitiv de la comercializare”, a precizat comisarul-şef Violeta Nedelcu.

Aceasta a explicat că, în cazul celor peste 1,3 milioane de măşti retrase temporar de pe rafturile magazinelor unde erau scoase la vânzare, operatorii economici au posibilitatea de a remedia problema, în sensul obţinerii documentelor lipsă, al ambalării şi etichetării corespunzătoare, astfel încât consumatorul să ştie ce cumpără. 

 

 Numele a două firme argeşene - pomenite în raportul cu neregulile


ANPC a publicat joi, 26 noiembrie, o sinteză a raportului întocmit în urma controalelor pe măşti derulate în întreaga ţară în luna anterioară, însă în doar câteva ore comunicatul a dispărut brusc de pe site-ul instituţiei. Şi nici nu e de mirare, având în vedere că acel comunicat a prezentat negru pe alb lista completă a companiilor la care au găsit nereguli, printre ele numărându-se şi magazine din  marile lanţuri de retail, precum Kaufland, Lidl, Mega Image sau Auchan, dar şi marile reţele de farmacii precum Help Net sau Sensiblu. Printre sutele de nume de firme evidenţiate în raportul ANPC pentru diverse nereguli din cauza cărora au fost retrase de la vânzare, definitiv sau temporar, milioane de măşti se regăsesc şi puncte de lucru din alte judeţe a două societăţi argeşene: este vorba despre punctul de lucru din Alba Iulia al firmei piteştene Vileus Med Com SRL, unde s-a constatat „lipsa traducerii în limba română a elementelor de etichetare şi prezentare a măştilor”, şi un punct de lucru din Olt al companiei argeşene Catena Hygeia SRL, unde s-a constatat lipsa documentelor de certificare. 

 

 Raportul măştilor neconforme a ajuns la Parchetul General


În urma controalelor ANPC, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că jumătate din măştile care se vând pe piaţa din România nu protejează împotriva coronavirusului și au o calitate îndoielnică, recomandând oamenilor să achiziționeze produse românești. Din acest motiv, Ministerul Economiei urmează să emită un ordin pentru a îi obliga pe comercianţi să îi informeze pe consumatori  în cazul celor neconforme. Mai mult, ministrul a anunţat că raportul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului privind măștile neconforme a ajuns la Parchetul General. De aici, procurorii au cuvântul!

Sursa: saptamanalul ancheta