100 de pompieri la Jilava. Un salvator și-a pierdut viața

 

Update: Norul de fum gros care s-a ridicat din cauza incendiului provoacă îngrijorare. Ministerul Mediului a trimis un laborator mobil pentru a analiza toxicitatea fumului, mai ales că se răspândește rapid peste zonele cu locuințe.

13 autospeciale au intervenit în acestă dimineață pentru a stinge un incendiu la o fabrică de încălțăminte din Jilava.
Flăcările au izbucnit în jurul orei 7:30 și au cuprins o suprafață de circa 2000 de metri pătrați, unde se aflau depozitați și solvenți folosiți la fabricarea pantofilor.
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt ISU București, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că „incendiul se manifestă la o hală care are destinație de producţie şi depozitare încălţământe, se manifestă la partea superioară. Este o ardere generalizată cu punct vizibil de la foarte mare distanţă. A fost realizat un dispozitiv perimetral de stingere. Sunt 13 autospeciale de stingere şi 4 autoscări. Nu sunt vecinătăţi la care să se propage ingendiul. Probabil că dispozitivul de autospeciale va fi suplimentat. Este o cantitate mare de materiale combustibile înăuntru”, a precizat acesta.

La ora 9:00, un nor toxic risca să se extindă către capitală. De asemmenea, printr-o intervenție a secretarului de stat în MAI pentru Digi24, Raed Arafat s-a confirmat decesul unui pompier.
Departamentul pentru Situații de Urgență a adăugat pe pagina de facebook următorul mesaj:
”Un pompier salvator de la Detașamentul Buftea-Garda Măgurele, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” București-Ilfov a decedat în această dimineață, în timpul unei misiuni de stingere.
Incendiul, anunțat în jurul orei 07.30, se manifesta la o fabrică de încălțăminte din localitatea Jilava, pe o suprafața de aproximativ 2000 m2, la fața locului fiind alocate de urgență 12 autospeciale de stingere, patru autospeciale pentru intervenție la înălțime, o ambulanță SMURD, o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD, patru autospeciale pentru descarcerare și o autospecială CBRN.
Aflat într-unul dintre echipajele care acționau pentru lichidare, colegul nostru a fost surprins de un perete care s-a prăbușit. Întrucât flăcările se manifestă cu violență, pompierii nu pot pătrunde în zona în care acesta se află, pentru a-l recupera de sub placa de beton.
În prezent, la locul incendiului se află o echipă de criminaliști, care sub coordonarea procurorului militar cercetează cauzele și împrejurările în care s-a petrecut tragicul incident.
Să ne rugăm pentru el şi să-l cinstim, cu demnitate şi onoare.
Departamentul pentru Situații de Urgență transmite condoleanțe familiei, colegilor și prietenilor.”

La acestă oră, colegii pompierului decedat încearcă scoaterea acestuia din flăcari, însă incendiul se manifestă cu voilență. La fața locului au ajuns și criminaliștii, care sub coordonarea procurorilor militari, au început cercetările.