100 de mii de pensii se vor recalcula de la 1 octombrie!

Aproximativ 100.000 de pensii s-ar putea recalcula din oficiu începând cu 1 octombrie, așa cum prevede un amendament trimis spre promulgare preşedintelui României.  Beneficiarii ar fi persoane care s-au pensionat în perioada 1990 – – 1 ianuarie 2011 și care au lucrat în grupele I şi II de muncă.

CITEȘTE ȘI ... Omul de afaceri Nicolae Ivănescu a fost prădat de hoţi

Deputatul Ilie Toma, unul dintre iniţiatorii proiectului, a explicat că prin noile reglementări, stagiul minim de cotizare a fost stabilit la 20 de ani de muncă pentru mineri şi 25 de ani pentru siderurgişti. Efortul bugetar necesar pentru acoperirea sumelor rezultate ca urmare a recalculării pensiilor a fost estimat de către parlamentarul PSD la circa 70 milioane de lei pe an.

„Proiectul de lege ce a fost votat în Camera Deputaţilor îndreaptă inechităţile şi dezechilibrele create de-a lungul timpului prin diverse articole legislative care s-au suprapus şi se pare că nu au fost cele mai eficiente. (…) El se adresează unui număr de aproximativ 100.000 de pensionari, la nivel naţional. În judeţul Hunedoara, vor fi recalculate în jur de 12.000 de dosare care includ mineri, siderurgişti, constructori, grupele I şi II de la CFR, toate categoriile care, la vremea respectivă, au fost încadrate în grupa I – grupă specială şi grupa a II-a – grupă deosebită”.