10 propuneri pe care oamenii de afaceri le pun pe masa viitoarei administrații municipale și județene

Toți candidații - fie că vorbim despre cei care își adjudecă Primăria Pitești sau Consiliul Județean Argeș - promit că vor sprijini mediul de afaceri. În bună parte, oamenii de afaceri susțin la rândul lor proiecte care vizează binele întregii comunități. Probleme am avut mereu cu... materializarea acestui sprijin și cu demararea sau ducerea la capăt a proiectelor. 

Va fi altfel în viitorii patru ani? Ar fi bine să fie, căci societatea civilă pare puțin mai determinată în a nu se mai mulțumi cu puțin. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a venit cu o serie de 10 propuneri pe care le adresează viitorului primar al Piteștiului, respectiv președinte al Consiliului Județean Argeș. În bună parte, sunt proiecte de anvergură, multe dintre ele restante. Tărăgănarea lor pe alți patru-opt ani de aici înainte ar însemna șanse mult mai mici ca Piteștiul și Argeșul să mai recupereze decalajul pe care îl au în fața altor comunități locale și județene dezvoltate.  

Propuneri de proiecte ale Camerei de Comerţ pentru viitorul primar al Piteștiului

1. Centura de Vest a Piteștiului.
2. Crearea zonei metropolitane a municipiului Pitești, care să includă toate unitățile administrativ-teritoriale care înconjoară Piteștiul. Prin acest demers s-ar rezolva multiple probleme:
- asigurarea accesului facil în această zonă, puternic industrializată, a cât mai multor cetățeni, care pot constitui bazin de selecție pentru forța de muncă, dacă se dorește continuarea dezvoltării economice în perioada următoare (10-20 ani);
- asigurarea accesului facil pentru elevi care de multe ori, în prezent, se află în imposibilitatea de a accede la unități de învățământ din Pitești, pentru că nu au mijloace de transport și / sau nu au resurse financiare pentru plata transportului; 
- asigurarea terenului necesar pentru dezvoltarea de facilități economice (parcuri industriale) atât de necesare (de subliniat că la acest capitol Piteștiul stă foarte-foarte rău !). În prezent, prin dispunerea să geografică, Piteștiul nu deține terenuri disponibile pentru vreo dezvoltare a unui proiect de orice tip - industrial  sau imobiliar, de anvergură.
3. Pitești - oraș smart.
4. Digitalizarea și informatizarea accesului la administrația locală: de la obținere documente și până la plată impozite, plată obținere documente administrative etc.  
5. Parcări subterane/ supraterane, acolo unde spațiul o permite (exemplu: zona Finanțe Publice).
6. Transformarea digului de pe malul Argeșului într-o zonă de promenadă/ agrement (a se vedea modelul Oradei, care a facut o astfel de amenajare a Crișului Repede). În prezent, există deja digul pe malul drept al Argeșului, care merge din Parcul Lunca Argeșului (Podul Viilor) și până la actualul Ștrand „Tudor Vladimirescu”. Proiectul ar putea fi corelat și cu celălalt mare proiect de dezvoltare urbană din Tudor Vladimirescu – mallul care este aprobat și urmează a fi construit.
7. Asigurarea unei noi căi de acces care să asigure decongestionarea cartierelor Nord – Găvana – artera care să plece de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”; artera propusă de noi ar urma drumul căii ferate, mergând paralel cu actualul bd. Nicolae Bălcescu, care este supraaglomerat aproape pe parcursul întregii zile.
8. Identificarea unei zone de câteva hectare în cadrul viitoarei zone metropolitane în cadrul căreia să se poată organiza târguri și expoziții: de la Târgul Agro Pitești sau Fabricat în Argeș și până la expoziții regionale, Piteștiul fiind la intersecția tuturor drumurilor din zonă și având în plus avantajul de a fi pe traseul viitoarei A1 Pitești-Sibiu. Construirea unui spațiu expozițional.
9. Proiectarea a două poduri peste râul Argeș: o primă  locație deja identificată la Mărăcineni, pentru a răspunde nevoilor de transport marfă și salariați ai platformei Dacia, iar al doilea, pe care îl propunem în zona Lânăriei, pentru a lega viitorul proiect Mall Tudor Vladimirescu de Ștefănești/ Centura A1.
10.  Dezvoltarea infrastructurii pentru sportul de masă (terenuri de sport, terenuri de joacă pentru copii), dublată de asigurarea accesului la infrastructura deja existentă (în prezent terenurile de sport de pe lângă școli sunt adevarate fortărețe – închise cu garduri și lacăte).

Propuneri de proiecte ale Camerei de Comerț pentru viitorul președinte al Consiliului Județean

1. Identificarea a 5-7 celor mai importante obiective turistice ale Argeșului (noi amintim aici doar câteva: Transfăgărășan, Curtea de Argeș, Corbii de Piatră, Golești/Ștefănești (Florica) pentru care să fie asigurată infrastructura rutieră de bază (asfalt, parcări etc);
2. Cooperarea cu unitățile administrativ-teritoriale vecine (CJ Sibiu, CJ Vâlcea etc) în vederea identificării unor proiecte comune, cel puțin în domeniul turismului.
3. Autostrada Pitești-Sibiu.
4. Drum expres Craiova-Pitești.
5. Dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona de nord a orașului Curtea de Argeș, care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare industrială extraordinară. Din păcate, infrastructura a rămas în urmă și acolo trebuie investit de urgență. În caz contrar, se pot pierde oportunități de dezvoltare viitoare, pe care, în lipsa infrastructurii de transport, firmele-mamă din străinătate nu vor (mai) fi dispuse să le facă.  
6. Repararea cât mai urgentă a unei artere extrem de importantă pentru transportul rutier și de marfă: drumul care leagă Piteștiul de Brașov. Segmentul Pitești-Câmpulung a fost reabilitat, însă mai departe, cu foarte mici excepții, drumul necesită reparații capitale.
7. Construirea de copertine împotriva avalanșelor pe Transfăgărășan pentru a fi circulabil tot timpul anului.
8. Finalizarea pârtiei de schi Moliviș.
9. Modernizare drum Curtea de Argeș-Câmpulung.
10. Modernizare drum Câmpulung-Târgoviște.

Alte doleanțe pe care mediul de afaceri le are de la administrația publică

1.  Atitudinea față de cetățean să fie aceeași atât înainte de alegeri, cât și după, bazată pe respect și plecând de la principiul că poziția obținută în urma votului îl obligă pe candidat și nu îl plasează pe un piedestal, deasupra tuturor.
2. Depolitizarea funcțiilor publice. Profesionalizarea acestora, astfel încât cei mai buni candidați să acceadă în funcții publice, asigurându-se astfel un corp de funcționari care în prezent este foarte bine plătit, dar nivelul performanței nu se ridică la nivelul salariilor.
3. Consultarea lunară cu reprezentanții mediului de afaceri.
4. Limitarea cheltuirii banului public pe sărbători nejustificate și alocarea banilor astfel obținuți modernizării infrastructurii rutiere.


Sursa: Săptămânalul Ancheta