Piatra Neamț: 10 pacienți morți, 6 salvați. Medicul cu arsuri, dus în Belgia

UPDATE, 15 noiembrie, ora 09:00

Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă. Încă trei cadre medicale - un medic și două asistente - au primit îngrijiri pentru arsuri, dar starea lor este mai bună și nu necesită internare.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au transmis, duminică dimineața, că în secția ATI și-au pierdut viața șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Toți erau infectați cu coronavirus.


ISU Neamț: Incendiul a fost lichidat în 25 de minute

Intervenţia pompierilor pentru stingerea incendiului în care au murit 10 persoane a fost una dificilă, a declarat duminică dimineață purtătorul de cuvânt al ISU Neamț. Acum, aceştia trebuie să stabilească de la ce a pornit focul.

Irina Popa, ISU Neamț: "Colegii vor verifica zona din nou pentru a începe stabilirea cauzei probabile de producere a acestui incendiu.  Deocamdată nu se cunoaște nicio informație despre cauza probabilă de producere a acestui incendiu.

Având în vedere numărul persoanelor implicate pentru gestionarea evenimentului a fost activat planul roșu de intervenție care a presupus suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Misiunea a fost dificilă din cauza degajării mari de fum, dar incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp. Astfel că, în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului, incendiul a fost lichidat."

 

 

Medicul rănit, transferat în Belgia. Care este starea celorlalți pacienți din ATI


Medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a fost adus la Bucureşti cu o aeronavă militară, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Acesta este transferat la o unitate medicală din Belgia. Aeronava militară cu medicul erou a decolat de la Baza 90 Otopeni. Este un drum de aproximativ trei ore, timp în care pacientul este supravegheat de o echipă medicală care se află la bord.

 


Mai multe comisii de anchetă încearcă să stabilească ce s-a întâmplat

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Dan Paul Iamandi, anunță că a înființat două comisii care să facă cercetătări cu privire la incendiul care a izbucnit sâmbătă seară la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, soldat cu 10 morți în rândul pacienților și rănirea gravă a unui medic care a încercat să-i salveze. Una dintre comisii va stabili cauza incendiului, cealaltă va verifica dacă în secţia de terapie intensivă s-au făcut anumite lucrări și modificări ce ar fi impus solicitarea unei autorizaţii de securitate la incediu de la Inspectoratul Neamţ.

„Din declarațiile managerului spitalului, făcute cu câteva zile înainte, se știe că au fost prevăzute niște lucrări de instalații. Nu cunoaștem foarte bine despre ce este vorba, care când au fost prezentate au fost prezentate ca fiind pentru creșterea numărului de paturi la terapie intensivă. De asemenea, există informația cu privire la mutarea de la etajul 3 la etajul 2 a pacienților de la terapie intensivă”, a spus, la rândul său, premierul.

 

„Spitalul fiind vechi, el a avut doar două autorizații pe două secții care au avut modificări în ultimii ani”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat. „Dacă nu s-au produs modificări, el nu trebuia să ceară, conform legii. Dar dacă s-au produs modificări și n-a cerut, atunci aici este alt aspect și echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru”, a mai spus șeful DSU. 

La rândul său, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a precizat că ancheta penală în cazul incendiului a fost preluată de Parchetul General, fiind desemnaţi doi procurori care se deplasează la faţa locului. Ei sunt sprijiniţi de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică.

 


Ce se întâmplă cu supraviețuitorii

Șase pacienți COVID care se află în stare gravă au fost aduși la spitalul suport COVID de la Lețcani, din Iași, iar un al șaptelea pacient, care era în UPU la Piatra Neamț, a fost transferat la Pașcani.

Potrivit ministrului sănătății, doi dintre cei şase pacienţi transferaţi de la Neamţ la Leţcani din cauza incendiului sunt intubaţi invaziv, doi sunt pe SiPAP şi doi pe canulă de oxigen.

Spitalul mobil de la Lețcani are aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Pe perioada pandemiei de coronavirus spitalul a fost declarat spital suport COVID, în subordinea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.


----------------------------------------------------------------

 

Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă. 

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț.

CITEȘTE ȘI ... ”Usturoi cât cuprinde” - Leacul Părintelui Calinic pentru COVID-19!

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, care a relatat că a văzut cu ochii săi cum un bărbat își recunoștea mama printre victime.

Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar fără îndoială flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen existente în salonul de terapie intensivă. Toată aparatura era nouă, a declarat managerul spitalului la Digi24.

Ministrul sănătății a vizitat Spitalul Județean Piatra Neamț și a declarat la ieșire că a constituit o celulă de criză locală, cu managerul spitalului și primarul, pentru a vedea cum se poate reface secția ATI.

CITEȘTE ȘI ... ( Video) Ucis pe trecere sub privirile fratelui geamăn!

El a reconfirmat bilanțul de 10 morți, toți pacienți, în timp ce alți șase pacienți de la ATI vor fi transferați către Iași. Opt pacienți au decedat în urma incendiului, iar ceilalți doi, ulterior, în UPU, din cauza insuficienței respiratorii. 

Medicul grav rănit va fi transferat la Floreasca, în București, iar alte trei cadre medicale primesc îngrijiri pentru arsuri de gradul I și II, dar arsurile sunt pe suprafață limitată și aceste persoane nu necesită internare.

Nelu Tătaru a mai spus că Spitalul de la Piatra Neamț, aflat în subordinea Consiliului Județean Neamț, va trece în subordinea Ministerului Sănătății, ceea ce, „într-o legislație viitoare” se va întâmpla cu toate spitalele publice.

CITEȘTE ȘI ... Incendiu grav în Argeș! Două victime: mama și copil

Colegiul Medicilor din România exprimă regretul și transmite condoleanțe pentru victimele incendiului din această seară care s-a produs în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

„Suntem, de asemenea, alături de colegul nostru medic aflat de serviciu și care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând, potrivit informațiilor, să salveze pacienții. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii! Am avut incendiul de la Maternitatea Giulești, iar acum această tragedie care poate arată și infrastructura deficitară a spitalelor”, declară într-un comunicat prof. dr. Daniel Coriu.


 

 

Ancheta, încredințată unor procurori cu experiență


Parchetul General a declanșat urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ancheta a fost încredințată procurorului Marius Iacob, care s-a ocupat de incendiul de la Maternitatea Giulești, și procurorului Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, informează un comunicat al Parchetului General.

 

Sursa: Digi24.ro