1 Mai Antreprenoresc - Promovare de excepție la CORBI!

În acest weekend, comuna Corbi a fost gazda unui eveniment inedit, ”1 Mai Antreprenoresc - în comuna Corbi”
Pe 30 și 01 mai, peste 100 de antreprenori și nu numai, au vizitat frumoasa comuna argeșeană, fiind cazați atât în pensiunile din zonă, cât și în casele localnicilor din Corbi. Evenimentul a făcut parte din cadrul programului „Antreprenorești - Adoptă un Sat!”, având ca scop redescoperirea vieții autentice de la sat. Comuna argeșeană Corbi s-a numărat printre cele patru comunități din România selectate pentru a deschide acest proiect inedit de promovare.

Proiectul a fost inițiat de Fundația Romanian Business Leaders, o organizație care are în plan dezvoltarea unei platforme de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Din această fundație fac parte numeroși antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii.

”1 Mai Antreprenoresc - Corbi”, organizat în acest weekend, a fost un succes pentru comunitatea argeșeană. În cele două zile, Argeșul a avut șansa de a se mândri atât cu obiectivele de interes turistic din zonă, cât și cu minunatele preparate culinare locale, prezentate în cadrul târgului organizat cu prilejul evenimentului. Pe mese, participanții au putut găsi produsele tradiționale specifice comunei Corbi: cașcavalul de Corbi, cașul afumat de Stănesti , țuica de Poienarei, brânză de burduf de Corbi , laptele batut de Corbi, ciorbele de bureți și teci, specifice zonei, gemuri și sucuri din fructe de livadă, murături Corbenești, cozonac, pâine de casă și pastramă de berbecuț din Corbi.

Evenimentul a debutat cu primirea invitaților și vizitarea Mănăstirea Corbii de Piatră. Aici, edilul comunei a povestit legendele din spatele principalelor puncte turistice, cum ar fi Mănăstirea Corbii de Piatră, căsuța Albastră și Uriașul din stâncă.


”Oaspeții și gazdele au venit pentru a vedea ceea ce este mai frumos în comuna noastră. Acest patrimoniul cultural, dar și natural, acestă biserică rupestră este unică în România și una dintre cele mai importante din lume.”

Ansamblul rupestru datează din secolul al XIV-lea (1512), când a fost reînfiinţat în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512 - 1521). Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m şi lung de 14,5 m.
Însă biserica mănăstirii, săpată în stâncă (gresie), alături de care se regăseşte trapeza (sala de mese a mănăstirii) despre care se afirmă că a fost folosită, de către domnitor, ca tribunal, au o vechime mult mai mare. Motivul este simplu: astfel de aşezăminte săpate în piatră nu sunt caracteristice perioadei în care Biserica avea libertatea să-şi practice cultul. Într-adevăr, monahii preferau locuri izolate pentru a se ruga, dar arhitectura acestei construcţii seamă mai degrabă cu cele din Capadocia. Biserica se înrudeşte tipologic cu grupul de biserici rupestre din regiunea mai sus amintită, arhitectura acesteia derivând din bisericile sală, cu două altare, dedicate hramului dublu – caracteristică bizantină de secolului al X-lea.

Monumentul este situat la aproximativ 400 m de centrul comunei Corbi (loc de baştină al Corvineştilor), pe malul stâng al Râului Doamnei, în zonă mai putând fi observate fragmente ale ruinelor Castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan Corvin. Biograful regelui maghiar, Matia Corvin, când a redactat lucrarea dedicată vieţii acestuia, scria că strămoşii lui veneau din Transapina, iar domeniul acestora se afla pe Plaiul Oii.
Valoarea deosebită a bisericii este dată mai ales de pictura, păstrată în totalitate cu caracter original, realizată în stil bizantin şi datată în secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme, lăcaşul fiind cunoscut iniţial sub numele de „Mănăstirea Meriş”. Specialiştii au ajuns la concluzia că modalitatea de pictare este mai veche de ridicarea bisericii Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, mănăstirea devine biserica de mir, ca urmare a aşezării în jurul ei a unei puternice colonii formată din 200 de familii de români din Jina Sibiului.
Faţă de multe alte monumente, după 1990, lăcaşul nu a suferit de pe urma uitării, dimpotrivă, i s-au recunoscut valoarea şi mulţi oameni au venit să-l vadă. Atracţia locurilor, dar şi încărcătura spirituală i-a apropiat pe mulţi de Corbii de Piatră.


1 Mai Antreprenoresc

Una peste alta, farmecul ce invaluie Corbi a cuprins pe toți cei prezenți acolo, simțindu-se  cum toată lumea a fost fascinată de legendele zonei, de energia simțită in timpul vizitării Mânăstirii Corbii de Piatră și de incântarea redescoperirii adevaratelor tradiții și produse specifice zonei. Bucuria participării la acest inedit eveniment s-a resimțit din plin, vizitatorii fiind, in mod vizibil, extrem de incăntați de faptul că au avut buna inspirație de a fi prezenți acolo.